Her Yer Festival Her Yer Direniş
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Eskişehirde İCF İşçisinin Direnişini Selamlıyor
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Eskişehirde 12-18 Aralık tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor!
Bu yıl Her Yer Festival Her Yer Direniş teması ile 17 farklı ülkeden toplam 76 film ücretsiz olarak gösterilecek.
Festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo bu yıl yanında iki tanıdık dostla Haziran Direnişine selam veriyor. Aydan Çelikin illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri Guy Fawkes ve Haziran Direnişinin sembollerinden birisi olan Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber dünyadan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini beyazperdeye taşıyor.
Açılış Gecesi
12 Aralık Cuma, saat 18.00de Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde yapılacak açılış gecesini Hakkı KUŞ sunacak. Direnişin müziklerini yapan Praksisin ezgilerinin eşlik edeceği gecede ICF İşçilerine plaket verilecek. Açılış Küf filmi ile yapılacak. Filmin yönetmeni Ali Aydınla birlikte Türkiye Sinemasının emektarlarından Salih Kalyon gecenin konukları olacak.
Türkiyeden ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival Eskişehirde DİSK, KESK, Kristal-İŞ, Türk Harb-İŞ Eskişehir Şubesi, Tez Koop-İŞ, ESMMMO, Türkiye Maden-İŞ, TMMOB İKK ve Halkevleri tarafından düzenleniyor.
Gösterim merkezlerini ve sayısını arttıran festivalin bu yılki destekçileri ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi ile birlikte Öğrenci Kolektifleri olacak.
Paneller
Festival kapsamında ülke gündemine, direnişlere dair paneller gerçekleştirilecek.
14 Aralık Pazar günü saat 16.00da Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde Nasıl Bir Kent? başlıklı panelde İstanbul Kent Savunmasından Çiğdem Çıdamlı, TMMOB Çevre Plancıları Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karademir ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte Eskişehirin meydan sorunu ve kent direnişleri konuşulacak.
15 Aralık Pazartesi günü saat 18.00da Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde Benim Çocuğum belgesel film gösteriminin ardından belgeselde yer alan LİSTAG Ailelerinden Günseli Dum, Kaos-GLden Seçin Tuncel ve MorELDEN Tolga Uyanıkın katılımıyla LGBTİ - aile ilişkileri ve ailelerin örgütlenmesi konuşulacak.
16 Aralık Salı günü saat 18.00de Hasan Polatkan Kültür Merkezinde İşte Cinayet başlıklı panelde İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisinden Dr. Ali Çerkezoğlu, Somada eşini kaybetmiş olan Naciye Kaya ve Dev Maden-Sen Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Ethem Akdoğan ile yaşanan işçi cinayetleri konuşulacak.
Zengin Film Programı
Festival süresince 25 adet uluslararası, 52 adet de Türkiyeden olmak üzere toplam 77 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.
Direnişler yine festivalin omurgasını oluşturuyor. Hava-işin uzun soluklu direnişini anlatan Yer Gök Direniş , hepimize işgali ve dayanışmayı bir kez daha yaşatan Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret , gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Anayı anlatan 33 Yıllık Direniş-Berfo Ana bu omurganın bazı parçaları. Külkedisi Değiliz ise, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işte çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor.
Gezi ve Haziran Direnişi
Festival bu yıl Gezi ve Haziran Direnişi üzerine çekilmiş 15 film ile direnişi hatırlamak ve hatırlatmak amacında: Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek , Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda, Gezinin Ritmi, Direnen Sevgi, Leviathanla Yaşamak, Ali: Düşlerinde Özgür Dünya, Gezi Tanıklığı, Çapulcu Zamanlar, Resist, Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkında İsyan, Anne, Çünkü Ben Bu Parkı Seviyorum, Istanbul Yükseliyor ve Fatih Pınarın Gezi direnişini konu olan videolarından oluşan Kısaca Haziran Direnişi gibi yapımlarla Haziran Direnişinin perdedeki yansıması İşçi Filmleri Festivalinde gösterime girecek.
Roboskide katledilen 35 Kürt köylüsü, süren barış ve adalet bekleyişi de unutulmadı. Banu Güvenin hazırladığı Roboski Adalet İstiyor belgeseli, gaz fişeklerini toplayarak hayatını kazanan çocukların hayatının konu edildiği Kapsül, barışı dileyen çocukların filmi Dileğim Barış Olsun festival programında yerini alıyor.
Türkiye Sinemasının yakın dönemdeki önemli filmlerinden Zerre, Küf, Araf ve Kelebeğin Rüyası da festivalin kurmaca uzun metraj filmlerinden bazıları.
Gezi Direnişi boyunca yaşanan ağır medya sansürünü ve otosansürü ele alan Selin Giritin Medya:Gizlenen Gerçekler belgeseli ile Ayce Kartalın bol ödüllü animasyon filmi Tornistan da festivalin bu yılki programında yer buluyor.
Tuncel Kurtiz Anısına
Festival, hayatını emekten yana kalbi atanlarla, başka bir dünya isteyenlerle omuz omuza geçirmiş bir ustayı, Tuncel Kurtizi de gidişinin ardından İnat Hikâyeleri ile anıyor.
Uluslararası filmler
Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembenenin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı Moolaadé, 1871de 2 ay iktidarda kalmış Paris halkının mücadelesini anlatan La commune/Komün ve seçimle iktidara gelmiş başka bir diktatör Hitlerin gerçek arşiv görüntüleri eşliğindeki faşizmini anlatan Sıradan Faşizm/
Gösterimlerin yapılacağı salonlar:
Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi
Hasan Polatkan Kültür Merkezi
Aydın Arat Sosyal Yaşam Merkezi
Yenikent Esplanet Tesisleri
Esentepe Çocuk Sanat Merkezi
ESOGÜ F-5 Salonu, Fen Edebiyat Fakültesi
ESOGÜ Prof. Dr. Suat Mirza Salonu, Mühendislik Fakültesi
Eskişehir Halkevi
Fabrika gösterimleri
Entil, Hapalki, Tarkon, Doruk Ev Gereçleri, Demisaş, Renta, ICF, Tekersan Jant Sanayi Bilecik Vezirhan
9 Yıldır yapmış olduğumuz festivalimiz yarışmasız, sansürsüz, yalansız, talansız ve ücretsizdir. Bütün halkımız davetlidir.
İletişim için:
Eskişehir Halkevi:
Telefon: 0222 234 60 12 / 0507 569 76 03
Adres: İstiklal mah. Santral sok. İstek apt. 11/7
Web: www.iff.org.tr
E-posta: eskisehiriscifilmlerifesti
Twitter: @iscifilmfest